Falsul Profet

Privesti in ochi niste oi si le spui ca sunt manipulate. Le povestesti de lupul cel rau, de padurea malefica, de ciobanul care o sa le sacrifice dar care le vorbeste frumos. Le torni miere in urechi si le pui la picioare iarba plina de roua. Le explici cum tu le vrei binele si ca toata natura le vrea raul. Cum sunt conduse de foame, de frica si de cioban. Le plantezi in cap frica si ura. Le spui ca tu o sa le ajuti sa scape de robie. Tu le arati calea, tu le arati lumina. Tu esti un mincinos.

Un anumit personaj are un discurs de acest tip. Le spune oamenilor ce este gresit, cine ii minte, arata cu degetul ura din oameni si pune sare pe neincrederea dintre ei. Un fals orator. Un profet ratat. Nici macar talentat in arta cuvintelor. Un posesor de pix si hartie si nimic mai mult. El stie ca este oratorul preferat al oilor, stie ca este si mincinosul satului, bufonul curtii regale, insa nu realizeaza ca oile nu prea citesc. Era o idee mai buna pentru el daca se filma, daca aparea intr-o emisiune la radio, ceva circ. Dar nu. Profetul din oglinda ii spune ca aceasta este calea. Ca asa este corect. Sa acuzi raul din oameni manifestand acel rau.

Plantezi povesti in oameni si o faci prost. Nu exista partea rea sau buna. Nu exista granite ale gandurilor, nu exista un buton pe care oamenii sa apese si sa fie mai buni. Exista doar instincte si civilizatie iar tu nu poti influenta balanta prin discursul tau. Randurile scrise de tine sunt seminte ale unor flori putrede. Tu nu lupti contra raului din oameni, tu il plantezi.

SOCIAL

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *