De vorba cu un student la arhitectura

Unde inveti si in ce an esti?

 Universitatea de Arhitectura “Ion Mincu” mai pe scurt UAUIM si sunt anul trei.

 Se intra greu la arhitectura sau e doar un mit?

 Nu e chiar asa greu, doar ca necesita o pregatire pe care o ai in aceasi perioada cu examenul de bacalaureat, ceea ce nu e foarte placut. In ultimii doi ani examenul a devenit unul mai logic si bazat pe cum gandesc viitorii studenti mai degraba, decat pe cunostinte arhitecturale.

Ai auzit de persoane care au intrat pe pile?

 Zvonuri sunt mereu, dar nu pot confirma sau infirma acest lucru :)).

Trebuie sa ai bani ca sa termini facultatea? Cam cati bani cheltui pe an pentru creioane, machete, s.a.m.d?

 Daca esti la taxa ai nevoie din start de 6000 de lei pentru plata taxei anuale. Nu pot pune o suma fixa avand in vedere ca in primul an cheltuiam pe markere creioane colorate si alte materiale, iar in anul 2 si 3 majoritatea lucrarilor s-au mutat in mediul digital, singurele cheltuieli fiind printarea planselor care pentru o predare finala poate ajunge si la 200-300 lei. O alta cheltuiala semnificativa este macheta, care bineinteles depinde de ce materiale vrei sa folosesti sau cat de calitativa vrei sa fie.

Din ce am vazut eu si prin alte facultati UAUIM e putin mai scumpa.

Se dau spagi pentru a trece anumite examene?

Nici de acest lucru nu sunt sigur asa ca nu imi dau cu parerea.

Ce conteaza mai mult, talentul sau munca?

 Avand in vedere ca eu nu ma consider asa talentat voi spune ca munca. Sa zicem 51-49%, bineinteles ca trebuie sa ai si talent, dar mai important e sa ai o idee buna si sa ai viziune asupra unui obiect. Deci daca nu esti chiar talentat la desen, dar ai idei bune si poti vizualiza o cladire fara sa o desenezi e totul bine, poti reusi in facultate.

In final talentul si munca se completeaza.

Sprijina facultatea/profesorii ideile originale sau le ingropa?

Din experientele avute ei incearca sa le sprijine, dar uneori unele persoane sunt retinute de “ceva”, posibil experienta sau frica de nou, unele proiecte fiind limitate la ce cunosc profesorii.

Esti vazut mai bine in societate cand spui ca esti student la arhitectura?

Da, esti vazut mai bine. Nu stiu ce analogie fac oamenii cand le spui ca esti la arhitectura, dar in majoritatea cazurilor esti laudat ca faci o facultate grea. Probabil acelasi lucru se intampla si cu cei de la medicina.

Pe mine ma incanta foarte mult ca sunt vazut mai bine, dar asta depinde de fiecare persoana in parte cred.

Trebuie sa te dai bine pe langa profesori ca sa termini facultatea?

 Nu trebuie sa te dai bine pe langa profesori, dar trebuie sa te intelegi cu ei pentru ca trebuie sa ai pe cineva cand termini facultatea ca sa poti lucra, cel mai bine e sa ii ai aproape pe cei care iti plac si intr-un fel sau altul sa “furi” meserie, fiindca nimeni nu va sta sa iti explice exact ce e de facut.

Care crezi ca sunt sansele sa construiesti o cladire importanta in romania?

Probabil exista sanse, dar nu m-am gandit la asta. Stiu doar ca pentru mine cel putin e mai important sa construiesc o cladire importanta in lumea arhitectilor si nu importanta in Romania. Cel mai bun exemplu este Catedrala Mantuirii Neamului care este si o sa fie o cladire importanta in Romania, dar nu stiu cati arhitecti o considera un obiect arhitectural cu care sa fii mandru.

SOCIAL

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *