Cele 10 porunci ale funcționarului public

Doamna de la ghișeu tocmai își începea programul. Tabloul era complet. Cafeaua lângă tastatură, tastatura lângă monitor, monitorul înconjurat de icoane și cărticele cu rugăciuni. Mirosul de hârtie veche se amestecă printre alte mirosuri. De cafea, transpirație, mucegai, toate formând izul birocrației, un fel de tămâie ce îi ține la distanță pe intruși. Templul Doamnei de la ghișeu era perfect, parcă aștepta o minune iar minunea s-a întâmplat. În momentul în care Această a pornit solitaire-ul, monitorul s-a făcut negru. Poate era un semn, astăzi nu se muncește, poate monitorul murise, poate cablul se desprinsese dorind parcă să fugă de mirosul ce domnea în birou. Însă nu, monitorul tocmai devenea mesagerul Zeului Birocrației. Pe ecranul monitorului galben și prăfuit au apărut, prin minune, cele 10 porunci ale funcționarului public:

1. Indiferent de problemă, contribuabilul a greșit ghișeul!
2. Contribuabilul trebuie să aibă copie la copie!
3. Unde ștampilă nu e, nimic nu e!
4. Fiecare contribuabil trebuie să aștepte pe hol!
5. Tehnologia este Satana iar noi nu o folosim!
6. Imprimanta nu trebuie niciodată să aibă hârtie!
7. Bonurile de ordine sunt obligatorii însă nu trebuiesc respectate!
8. Să nu zâmbești niciodată contribuabilului!
9. Să nu răspunzi niciodată la telefonul fix care sună în birou!
10. Numărul de înregistrare este un dar iar contribuabilul trebuie să fie recunoscător când îl primește!

Doamna rămăsese uimită. Privea încremenită monitorul transformat în mesager. Apoi a văzut icoanele care erau lipite pe geam. Din acel moment știa că locul lor este în coșul de gunoi, pe geam trebuia să lipească poruncile pe care tocmai le primise. Poruncile au fost trase la imprimantă și lipite pe geamul care o separă de gloata păgâna a contribuabililor. Această Doamnă a început să ducă un război. Normal. Contribuabili, guvern, alți funcționari publici, toate persoanele care au respins aceste reguli au fost trecute pe lista neagră.

Chiar și astăzi aceste reguli domnesc în instituțiile publice. majoritatea le respectă. Evident există și niște eretici. Funcționarii publici care ajută contribuabilul, folosesc tehnologia și chiar îți și zâmbesc. Din fericire aceștia nu reprezintă majoritatea. Sunt doar o pată de culoare într-un templu gri al funcționarilor publici

SOCIAL

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *